Θοδωρής Τσούτσος

Η ΑΕΚ ξέρει τι θέλει, όχι μόνο ποιους θέλει

Στο ποιους θέλει μια ομάδα υπάρχουν διάφορες επιλογές. Στο τι θέλει είναι που δεν γίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Δεν υπάρχει ομάδα στον πλανήτη που να έχει ολοκληρώσει τις μεταγραφές της μέχρι την "πρώτη" της. Εδώ δεν τις έχουν ολοκληρώσει ακόμη κι εκείνες στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση μεταγραφών. Είναι άσκοπο και να το ζητάμε και να το συζητάμε κάτι τέτοιο...

Ούτε, βέβαια, υπάρχει ομάδα για την οποία μπορεί κανείς να πει με σιγουριά το "τέλος οι μεταγραφές" προτού ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος. Ειδικά στην Ελλάδα, που οι ομάδες φτιάχνονται κυρίως στο τέλος και κυρίως με τα... απόνερα των υπολοίπων. Διότι τότε, στα τελειώματα των μεταγραφών, έχουν πια πέσει και οι τιμές, όπως συμβαίνει με τα εποχιακά.

Δεν τα λες αυτά παράξενα, παράδοξα, ούτε καν μόνο ελληνικά. Συμβαίνει και αλλού και είναι αποτέλεσμα των κανόνων που επικρατούν στις αγορές. Οταν μιλάμε για οικονομικούς όρους και μάλιστα εκατομμυρίων ευρώ, πολλές φορές τα ποδοσφαιρικά κριτήρια πάνε περίπατο. Αλλά ίσως τελικά όχι πάντα, ακόμη και αν μιλάμε για την ελληνική πραγματικότητα.

Η φετινή ΑΕΚ δείχνει μία διάθεση να "αλλάξει" λίγο τους κανόνες ή για να το πούμε καλύτερα τα κριτήρια επιλογής της. Είναι ξεκάθαρο αυτό στον παρατηρητή της, παρά το γεγονός ότι ακόμη και τώρα που μιλάμε η μεταγραφική της ενίσχυση είναι ακόμη ελάχιστη. Με λίγες προς το παρόν προσθήκες, είναι φανερό ότι η Ενωση κινείται μεθοδικά. Σημαίνει ότι πέτυχε κάτι; Οχι. Οτι θα έχει με σιγουριά καλή ομάδα, καλύτερη από πέρυσι. Επίσης όχι. Οτι θα "κατακτήσει" την Ελλάδα. Οχι βέβαια.

Σημαίνει, όμως, ότι προσπαθεί για όλα αυτά με τον σωστό τρόπο. Για μια ομάδα υψηλών στόχων, διάρκειας και όχι "πατ κιουτ" που λένε, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η ΑΕΚ δείχνει διάθεση να κλείσει "βαριά μεταγραφικά χαρτιά" από τώρα. Που είναι νωρίς. Από τα τελειώματα Ιουνίου, δηλαδή, κάτι που δεν είναι και πολύ συχνό φαινόμενο για τις ελληνικές ομάδες, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Προκειμένου οι νέοι ποδοσφαιριστές της να έχουν κερδίσει χρόνο παρουσίας στην ομάδα που θα δημιουργήσει ο Μανόλο Χιμένεθ για τη νέα σεζόν.

Η στόχευση βέβαια είναι ξεκάθαρη. Οι ευρωπαϊκοί αγώνες του καλοκαιριού. Κυρίως, αν θέλετε, το πρώτο ζευγάρι, που μπορεί να κρίνει την παρουσία της ομάδας σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από πολλά χρόνια. Είναι πολύ λογική προτεραιότητα, με τελείως ποδοσφαιρικό προσανατολισμό. Διότι η ΑΕΚ κυρίως ποδοσφαιρικά το έχει ανάγκη να επιστρέψει σε ευρωπαϊκό όμιλο και όχι οικονομικά, όπως σε προηγούμενες εποχές.

Ενας αποκλεισμός, με λίγα λόγια, δεν πρόκειται να την καταστρέψει οικονομικά, όπως είχε συμβεί στην "εποχή του Οκκά", όταν η "Dream Team" είχε γίνει "συντρίμ τιμ". Ποδοσφαιρικά, όμως, ένας αποκλεισμός θα την πληγώσει πάρα πολύ. Μία χαμένη ευκαιρία η οποία μάλιστα είναι τόσο μεγάλη διότι είναι διπλή, για παρουσία και πάλι στο ευρωπαϊκό στερέωμα που μόνο ο όμιλος μπορεί να προσφέρει, θα την κρατήσει δέσμια. Αντίστοιχα, μία πρόκριση μπορεί να την απογειώσει!

Για αυτό και η ΑΕΚ φαίνεται να φροντίζει τόσο πολύ και τόσο συντονισμένα τη δημιουργία της νέας ομάδας. Διότι γνωρίζει τη σημασία της. Δείχνοντας, τουλάχιστον σε όλους εμάς που απλά την παρακολουθούμε να λειτουργεί έτσι, ότι γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο ποιους θέλει, αλλά και τι θέλει. Το δεύτερο είναι πιο σημαντικό από το πρώτο και είναι ακριβώς εκείνο που στοίχισε στην Ενωση τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Στο "ποιους θέλεις", υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για να βρεις τον σωστό ή έστω αυτόν που έχεις τη δυνατότητα. Στο "τι θέλεις", όμως, εκπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν. Αν μάλιστα όλο αυτό που η ΑΕΚ φαίνεται να έχει στο μυαλό της το κάνει και πράξη, διότι ακόμη για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι παρά τις καλές της προθέσεις, τότε θα αποκτήσει και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και για τις εγχώριες διοργανώσεις. Τη στιγμή που ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχασαν χρόνο με το θέμα προπονητή και μεταγραφικά ακόμη δουλεύουν υποθέσεις σε πρώτα βήματα και που ο Παναθηναϊκός έχασε πολύ χρόνο και ενέργεια με την υπόθεση Μπεργκ.

Και όλα αυτά, βέβαια, είναι ποδοσφαιρικοί παράμετροι που η ΑΕΚ θα τους βρει μπροστά της. Οπως άλλωστε και οι υπόλοιποι...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x